Zapraszamy do zapoznania się z wierszem D. Wawiłow „Zapach czekolady”:
Przyszedł do nas wujek Władek,
przyniósł wielką
czekoladę,
z orzechami, z
rodzynkami,
w pięknym pudle z
obrazkami.
Jeśli będę grzecznie
siedzieć,
dadzą mi ją po
obiedzie...
Choć zamknięta jest
szuflada,
wszędzie pachnie
czekolada.
Układanki chcę
układać -
wszędzie pachnie
czekolada.
Gdy na nowy rower
wsiadam -
wszędzie pachnie
czekolada.
Kiedy z lalką sobie
gadam -
wszędzie pachnie
czekolada.
Czy ktoś może mi
powiedzieć,
kiedy będzie po
obiedzie?
Bo nie mogę żyć w
spokoju,
gdy ten zapach jest w
pokoju!
„Jaka jest czekolada?” – wielozmysłowe
poznawanie właściwości czekolady:
Określanie rodzajów
czekolady:
gorzka, mleczna, biała, deserowa
Rozpoznawanie rodzaju
czekolady za pomocą smaku:
degustacja kostek czekolady w różnych smakach
Oglądanie opakowań po
czekoladzie:
porównywanie opakowań
Odgadywanie smaku:
bakaliowa orzechowa, truskawkowa
Badanie twardości i
konsystencji czekolad za pomocą dotyku
Liczenie kostek w
tabliczkach czekolady
Zabawa przy piosence Gummy Bear „Czekolada”:
Kiedy zasypiam, nie wiem dlaczego
Sny czekoladowe mam
Moje marzenie, drogi kolego
To czekoladowy świat
Mleczna, mleczna, słodka, słodka
Każda każda pyszna jest
Nadziewana, z orzechami
Każda, każda pyszna jest
(czekolada, czekolada)
Wiem, że nikt nie kocha czeko-czekolady
Tak jak gumi gumi miś
Nie próbuj mi zabrać czeko-czekolady
- będę bardzo, bardzo zły!
Oglądanie
filmu „Tajemnica produkcji czekolady”:
Oglądanie ilustracji
przedstawiającej piramidę zdrowego żywienia:
zapoznanie z piramidą
zdrowego żywienia
poznanie
najważniejszych składników pożywienia
nazywanie produktów
na poszczególnych piętrach piramidy oraz określanie
ich wartości
odżywczych
przypomnienie zasad
zdrowego odżywiania
A
oto propozycja dla rodziców spędzenia z dzieckiem miłego popołudnia
„Czekoladowe fondue” – warsztaty
kulinarne:
mycie rąk i
zakładanie fartuszków
mycie, czyszczenie i
krojenie owoców (banan, kiwi, jabłko, brzoskwinia,
winogrona, maliny,
truskawki), układanie na półmiskach
kruszenie czekolady
(2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej)
umieszczenie kubka w
rondelku z gorącą wodą
wlanie do kubka 200 g
śmietanki kremówki
włożenie pokruszonej
czekolady
nabijanie owoców na
patyczki do szaszłyków i maczanie w rozpuszczonej
czekoladzie
nakrywanie do stołu
degustacja
MIŁEJ
ZABAWY!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz