poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Światowy Dzień Czekolady



Zapraszamy do zapoznania się z wierszem D. Wawiłow „Zapach czekolady”:

 

Przyszedł do nas wujek Władek,

 przyniósł wielką czekoladę,

 z orzechami, z rodzynkami,

 w pięknym pudle z obrazkami.

 Jeśli będę grzecznie siedzieć,

 dadzą mi ją po obiedzie...

 Choć zamknięta jest szuflada,

 wszędzie pachnie czekolada.

 Układanki chcę układać -

 wszędzie pachnie czekolada.

 Gdy na nowy rower wsiadam -

 wszędzie pachnie czekolada.

 Kiedy z lalką sobie gadam -

 wszędzie pachnie czekolada.

 Czy ktoś może mi powiedzieć,

 kiedy będzie po obiedzie?

 Bo nie mogę żyć w spokoju,

 gdy ten zapach jest w pokoju!

 

 „Jaka jest czekolada?” – wielozmysłowe poznawanie właściwości czekolady:

 

 Określanie rodzajów czekolady:

   gorzka, mleczna, biała, deserowa

 Rozpoznawanie rodzaju czekolady za pomocą smaku:

    degustacja kostek czekolady w różnych smakach

 Oglądanie opakowań po czekoladzie:

    porównywanie opakowań

 Odgadywanie smaku:

    bakaliowa orzechowa, truskawkowa

 Badanie twardości i konsystencji czekolad za pomocą dotyku

 Liczenie kostek w tabliczkach czekolady

 

 Zabawa przy piosence Gummy Bear „Czekolada”:


Kiedy zasypiam, nie wiem dlaczego

Sny czekoladowe mam

Moje marzenie, drogi kolego

To czekoladowy świat

Mleczna, mleczna, słodka, słodka

Każda każda pyszna jest

Nadziewana, z orzechami

Każda, każda pyszna jest

(czekolada, czekolada)

Wiem, że nikt nie kocha czeko-czekolady

Tak jak gumi gumi miś

Nie próbuj mi zabrać czeko-czekolady

- będę bardzo, bardzo zły!

 

Oglądanie filmu „Tajemnica produkcji czekolady”:

 

 

 Oglądanie ilustracji przedstawiającej piramidę zdrowego żywienia:

 zapoznanie z piramidą zdrowego żywienia

 poznanie najważniejszych składników pożywienia

 nazywanie produktów na poszczególnych piętrach piramidy oraz określanie

  ich wartości odżywczych

 przypomnienie zasad zdrowego odżywiania

   link do piramidy

 

A oto propozycja dla rodziców spędzenia z dzieckiem miłego popołudnia

 „Czekoladowe fondue” – warsztaty kulinarne:

 mycie rąk i zakładanie fartuszków

 mycie, czyszczenie i krojenie owoców (banan, kiwi, jabłko, brzoskwinia,

   winogrona, maliny, truskawki), układanie na półmiskach

 kruszenie czekolady (2 tabliczki gorzkiej i 1 mlecznej)

 umieszczenie kubka w rondelku z gorącą wodą

 wlanie do kubka 200 g śmietanki kremówki

 włożenie pokruszonej czekolady

 nabijanie owoców na patyczki do szaszłyków i maczanie w rozpuszczonej

  czekoladzie

 nakrywanie do stołu

 degustacja

MIŁEJ ZABAWY!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz